Jouw droomtuin op hoogte realiseren was nog nooit zo eenvoudig

Typen tuinen
Peter
19/06/25
8
min lezen

Jouw droomtuin op hoogte realiseren was nog nooit zo eenvoudig

Je ziet het al helemaal voor je. Wakker worden met een kop koffie op je eigen groene dakterras, omringd door planten en het geluid van de stad ver onder je. Of na een lange dag ontspannen op je balkon dat is omgetoverd tot een kleine oase. Een prachtige droom, maar de realiteit voelt vaak overweldigend. Waar begin je? Welke regels gelden er? Kan je dak het gewicht wel dragen en welke planten overleven de wind en felle zon?

De informatie is overal en nergens te vinden. Het ene moment lees je over vergunningen, dan weer over de beste potgrond en vervolgens over wind bestendige planten. Het is genoeg om de moed te verliezen.

Stop met zoeken, inn deze gids brengen we namelijk alles samen. We combineren de technische kennis van de bouw met de groene vingers van een tuinontwerper. Zo begeleiden we je stap voor stap van een kaal dak of balkon naar de buitenruimte waar je altijd al van droomde.

 

Eerst de basis want kan jouw dak het gewicht wel aan

Voordat je begint met het uitzoeken van mooie plantenbakken en loungesets, is er één vraag die boven alle andere uitstijgt. Is je dak of balkon sterk genoeg? Dit is geen detail maar het absolute fundament van je project. Een intensief groendak, wat je in feite creëert met een dakterras, kan namelijk een aanzienlijk gewicht hebben. Reken op een belasting die kan variëren van 180 tot wel 500 kg per vierkante meter als de grond volledig verzadigd is met water.

Deze cruciale eerste stap overslaan is het grootste risico dat je kunt nemen. Begin daarom altijd met het controleren van de maximale dakbelasting in de bouwtekeningen van je woning of schakel een constructeur in. Woon je in een appartement, dan is overleg met de vereniging van eigenaren (VvE) essentieel. Vaak hebben zij specifieke regels en eisen waar jouw buitenruimte aan moet voldoen.

Daarnaast heb je in veel gemeenten een omgevingsvergunning nodig voor het aanleggen van een dakterras. Dit vooraf goed uitzoeken voorkomt juridische problemen en zorgt ervoor dat je met een gerust hart kunt bouwen. Het lijkt misschien een saaie stap, maar het is de enige manier om je droom veilig en duurzaam te realiseren. Wil je hier hulp bij? Wij helpen je graag op weg, neem gerust contact met ons op.

 

De juiste lagen zijn het fundament voor succes

Als je groen licht hebt gekregen voor de constructie, is het tijd voor de opbouw. Een succesvolle daktuin is meer dan alleen wat aarde in een bak. Het is een slim systeem van verschillende lagen die samenwerken om je planten gezond te houden en je gebouw te beschermen.

De opbouw van onder naar boven, gaat meestal op de volgende manier:

 

  • Waterdichte dakbedekking 

Dit is je bestaande dak. Zorg dat deze in perfecte staat is voordat je begint.

 

  • Wortelwerende folie 

Een cruciale laag die voorkomt dat plantenwortels je dakbedekking beschadigen.

 

  • Drainage laag 

Deze laag voert overtollig water snel af. Dit voorkomt dat je planten verdrinken en het beperkt het gewicht op je dak na een flinke regenbui.

 

  • Filtervlies

Dit doek ligt boven op de drainagelaag en voorkomt dat aarde en substraat wegspoelen en de drainage verstoppen.

 

  • Lichtgewicht substraat

Gewone tuinaarde is veel te zwaar. Voor daktuinen gebruiken we speciale, lichte mengsels met materialen als perliet, lava of bims. Deze zorgen voor een goede beluchting en houden toch voldoende vocht vast.

 

Door deze lagen zorgvuldig aan te brengen, creëer je een stabiele en gezonde basis voor jarenlang tuinplezier. Het is een investering die zichzelf dubbel en dwars terugbetaalt. Bekijk onze tuinprojecten om te zien hoe wij dit in de praktijk brengen.

 

Planten kiezen die de strijd met zon en wind winnen

Het leven op een dak of balkon is zwaar voor planten. Ze krijgen te maken met felle zon, droogte en een constante wind die de grond snel uitdroogt. Het kiezen van de juiste beplanting is dus geen kwestie van smaak alleen, het is een voorwaarde voor succes. Gelukkig zijn er genoeg sterke overlevers die juist floreren in deze omstandigheden.

 

Sterke planten die wind en weer trotseren

Wind is de grootste uitdaging. Kies daarom voor planten met flexibele stengels, klein blad of een van nature lage groeiwijze. Denk bijvoorbeeld aan siergrassen zoals vedergras (Stipa) die prachtig meebewegen in de wind, of de olijfwilg (Elaeagnus ebbingei) die met zijn grijsgroene blad ijzersterk is. Ook duizendblad (Achillea) en diverse vaste planten zijn uitstekende keuzes voor een natuurlijke tuin in de hoogte.

 

Zonnekloppers die van droogte houden

Een dakterras in de volle zon vraagt om planten die goed tegen hitte en droogte kunnen. Denk aan mediterrane kruiden zoals lavendel en rozemarijn, die niet alleen sterk zijn maar ook heerlijk geuren. Vetplanten zoals sedum zijn ook ideaal. Ze slaan water op in hun bladeren en hebben nauwelijks onderhoud nodig. Deze planten passen perfect in een Ibiza tuin stijl.

 

Lichtgewicht bomen en struiken voor in potten

Droom je van een kleine boom of struik op je dakterras? Dat kan, mits je rekening houdt met het gewicht en de potmaat. Kies voor meerstammige struiken in plaats van hoogstammige bomen, omdat die minder wind vangen. Dwerg varianten van bijvoorbeeld de vlinderstruik of een Japanse esdoorn in een grote, lichte polyester plantenbak kunnen een prachtig verticaal accent toevoegen aan je kleine tuin.

 

 

Slimme oplossingen voor elke vierkante meter

Niet iedereen heeft de ruimte voor een uitgestrekt dakterras, maar zelfs op het kleinste balkon kun je een groene oase creëren met slimme oplossingen. De trend van groen in steden groeit, en alleen al in Amsterdam is er meer dan 120.000 m² aan groene daken te vinden.

Een fantastische manier om ruimte te besparen is verticaal tuinieren. Door een wandrek of speciale plantenzakken creëer je een groene muur vol kruiden of bloemen zonder vloeroppervlak op te offeren.

Een andere innovatie is een slim irrigatiesysteem. Een druppelsysteem geeft je planten direct bij de wortels water, waardoor er niets verdampt of wegwaait. Dit soort systemen kan je waterverbruik met wel 90% verminderen en zorgt ervoor dat je planten altijd precies genoeg te drinken hebben, zelfs als je op vakantie bent. Het is de perfecte aanvulling op een moderne tuin die zowel mooi als functioneel is.

 

Jouw dakterras is dichterbij dan je denkt

Je begon dit artikel met een droom en misschien wat twijfels. Nu heb je de kennis in handen om die droom om te zetten in een concreet plan. Je weet waar je op moet letten, van de constructie en het gewicht tot de planten die de elementen kunnen weerstaan.

De volgende stap is om deze kennis om te zetten in actie. Bij Gardenz nemen we de complexiteit weg en vertalen we jouw wensen naar een uitvoerbaar en prachtig ontwerp. We combineren alle elementen waar je over hebt gelezen in één naadloos plan.

Benieuwd hoe jouw droom dakterras eruit kan zien in 3D? Ontdek onze 3D-tuinschetsontwerpen en zie de mogelijkheden tot leven komen. Of blader door onze verschillende tuinsoorten voor nog meer inspiratie. Laten we samen jouw stukje hemel op aarde creëren.

 

Veelgestelde Vragen

Hoeveel kost een dakterras?

De kosten zijn sterk afhankelijk van de grootte, materiaalkeuze en of je het zelf doet of laat aanleggen door een hovenier. De prijs wordt bepaald door de onderconstructie, de vloerafwerking (hout, composiet, tegels), de plantenbakken en de beplanting zelf. Om een goed beeld te krijgen van de kosten voor jouw specifieke situatie, kun je het beste een offerte aanvragen.

Heb ik altijd een vergunning nodig?

Meestal wel, vooral als je constructieve aanpassingen doet of een dakterras aanlegt waar er voorheen geen was. Voor een balkon gelden vaak minder strenge regels, maar controleer dit altijd bij je gemeente en VvE om problemen te voorkomen.

Hoe diep moet de grondlaag zijn voor planten op een dakterras?

Dit hangt af van wat je wilt planten. Voor sedum en vetplanten is 10-15 cm al voldoende. Voor vaste planten en grassen heb je al snel 20-30 cm nodig. Voor heesters of kleine bomen moet je denken aan minimaal 40-50 cm. Onthoud dat een diepere grondlaag ook een hoger gewicht betekent.

Kan ik zelf een dakterras aanleggen?

Als je handig bent, is het aanleggen van een eenvoudige houten vlonder op tegeldragers zeker mogelijk. Maar zodra je werkt met een complexere opbouw inclusief waterdichting, drainage en substraat, is het verstandig om een professional in te schakelen. Fouten met waterdichting of constructie kunnen desastreuze gevolgen hebben voor jouw woning .

 

Welke materialen zijn het lichtst?

Kies voor lichtgewicht materialen om de belasting op je dak te beperken. Denk aan plantenbakken van polyester of aluminium in plaats van beton. Gebruik een lichtgewicht substraat in plaats van tuinaarde. En overweeg voor je terrasvloer composiet of holle aluminium planken in plaats van massief hardhout of zware betontegels.

Tuin Blogs

Een gezinstuin ontwerpen die meegroeit met je kinderen

Je droomt van een tuin waar je kinderen vrij kunnen spelen en de wereld ontdekken. Een plek waar gelach klinkt, waar ze met vieze handjes uit een eigen moestuintje snoepen en waar jij op het terras geniet van een rustig moment. Maar dan komen de vragen. Is het wel veilig? Hoe voorkom je dat de hele tuin een rommelige speeltuin wordt? En wat als ze die schommel over twee jaar niet meer interessant vinden?
Peter
10/07/25
9
min lezen

Jouw droomtuin met water begint hier

Stel je eens voor. Je stapt je tuin in en hoort het zachte kabbelen van water. Je ziet libellen dansen boven het wateroppervlak en de zon weerspiegelen in een levende oase. Een tuin met een waterelement is meer dan alleen mooi, het is een plek die rust en leven brengt. Het is een droom die voor veel mensen onbereikbaar lijkt. Misschien herken je de angst voor een tuin die meer steen dan groen is. Het is een groeiend probleem in Nederland, waar het aandeel groen in tuinen is gedaald van 46% naar slechts 39%. Deze verstening leidt tot hittestress en wateroverlast. Een vijver of waterpartij is niet alleen een antwoord op dit probleem, het is de meest sfeervolle manier om je tuin klimaatbestendig en vol leven te maken. Maar waar begin je? De keuzes lijken eindeloos en de technische details ontmoedigend. Je wilt geen muggenplaag of een groene soep die eindeloos onderhoud vraagt. Je hebt een helder plan nodig dat jouw droom omzet in een haalbaar project. Bij Gardenz begrijpen we dat. We helpen je door het hele proces, van de eerste inspiratie tot een prachtig 3D-ontwerp dat precies laat zien hoe jouw oase eruit komt te zien.
Peter
08/07/25
9
min lezen

Jouw tuin als een oord van rust en privacy

Je droomt van een tuin waar je ongestoord kunt genieten. Een plek waar je 's ochtends met een kop koffie de dag begint, zonder het gevoel te hebben dat de buren meekijken. Een toevluchtsoord waar het geluid van de straat vervaagt en je volledig tot rust komt. Maar de realiteit is vaak anders. De frustratie van constant bekeken worden en de onrust door omgevingsgeluid kunnen je tuingeluk flink in de weg staan. Veel online adviezen blijven steken bij oppervlakkige tips, waardoor je met meer vragen dan antwoorden achterblijft. De zoektocht naar privacy gaat verder dan alleen een schutting plaatsen. Het gaat om het creëren van een veilige, geborgen sfeer. Een plek die echt van jou is. In deze gids laten wij meer zien dan de standaard ideeën. We laten je zien hoe je met slimme ontwerptechnieken niet alleen visuele privacy creëert, maar ook een oase van rust. 
Peter
03/07/25
10
min lezen
Tuin toegevoegd aan verlanglijstje.
Tuin verwijderd uit verlanglijstje..
vergelijkingslijst